B-L-O-G 38: Ik blaas stoom af en neem mee, mijn sarcasme en mijn AD(H)D…

Als (gezins)coach en trainer functioneer ik voornamelijk vanuit mijn hoofd. Zie het als mijn gereedschapskist waar vele methodische tools in zitten die helpend zijn voor mijn klanten.

Sommige klanten hebben inmiddels een voorkeur voor bepaalde gereedschappen. Vooral kinderen weten vaak precies waarnaar ze op zoek zijn om een stapje te kunnen zetten op weg naar hun gewenste situatie. En dat maakt me apetrots op mijn job.

Mijn dagen zijn niet alleen gevuld met methodieken en gereedschappen. Mijn dagen worden ook gevuld met emoties en gevoelens. Niet alleen die van mezelf maar zeker ook die van anderen. Als AD(H)D-er ben ik namelijk net een wandelende spons die alles opzuigt en absorbeert. Als een dikke stroperige vloeistof stromen de emoties en gevoelens in mijn gereedschapskist waardoor deze gestaag vol loopt.

Dat is op zich prima hoor, maar ik moet er wel voor zorgen dat de vloeistof niet tot aan het randje komt. Dan ontstaat namelijk de welbekende druppel die de emmer doet overlopen. Ik zorg er dus voor dat ik de meeste vloeistof op tijd uit de kist verwijder zodat ik weer het overzicht heb op mijn gereedschap.

Soms pak ik een emmer en een sopje. Dan maak het gereedschap 1 voor 1 netjes schoon (zelfzorg in de vorm van slapen, lang douchen, bankhangen met nootjes of yoga)

Soms gooi ik de kist ondersteboven en spuit ik de boel met een tuinslang schoon (ik ga sporten, ik maak een flinke wandeling of ik ruim wat rommel op in en om het huis)

En soms pak ik een staalborstel en raus van links naar rechts door de kist. Eerst het grove vuil eraf voordat ik echt kan gaan poetsen.

Dat laatste is een metafoor voor mijn donkere kant. Ja, ook ik heb een rauw randje. Als mijn hoofd te vol zit met emoties, en het lukt me niet meteen om op een liefdevolle manier aan het werk te gaan, dan heb ik iets anders nodig.

Dan vind ik het heerlijk om sarcastische grappen te maken. Even vlijm scherp zijn over dingen waar je normaal gesproken je mond over houdt. Vooral heel hard lachen om mijn eigen ik-je; mezelf niet zo serieus nemen. Met harde grappen haal ik het grove vuil uit mijn gereedschapskist om het vervolgens zorgvuldig schoon te maken met liefde en aandacht zodat alles weer glanst.

Ik durf te zeggen dat iedereen wel een donker randje heeft. Mij geeft het in ieder geval de mogelijkheid om stoom af te blazen om de beste versie van mezelf te blijven.

Dat is niet alleen leuk voor mezelf maar zeker ook voor mijn gezin én voor al die mensen waarmee ik mag samenwerken…. op weg naar hun gewenste toekomst.

Zeg eens……. wat is jouw rauwe randje? Of hou je dat liever voor jezelf, haha!

Mijn inzicht na het kijken van het tv-programma ADHDennis deel ik hier

Fijne groet,
Hetty
De AD(H)D ervaringsexpert

Meer blogs? Lees ze hier!

Natuurlijk mag je me een vraag stellen na aanleiding van deze blog, stuur me hier je vraag.