B-L-O-G 23: Ik geef een lezing en neem mee….. mijn acteertalent en mijn AD(H)D….

(Het blog dat ik onlangs schreef de dag voordat ik een lezing gaf)

Het is me gelukt! Al een paar maanden weet ik dat ik een lezing ga geven in het ADHD café in Vlissingen. En er is me al zoveel gelukt!

– Het is gelukt om de nachten door te slapen (ipv nachten wakker te liggen)
– Het is me gelukt om mijn voorbereiding pas 2 dagen op voorhand te doen (ipv weken vooraf met de nodige dagelijkse onzekerheid en spanning)
– Het is me gelukt om er niet iedere dag over te praten (ipv te ratelen zodat de spanning elke keer tot in mijn lurven en kladden voelbaar is)
– Het is me gelukt om mijn energie te behouden in plaats van er steeds op leeg te lopen als ik er aan denk of erover praat.

En morgen is het dan zover. Mijn blouse en jasje ligt in de auto. Mijn deo staat in de aanslag en mijn tandenborstel ligt ook paraat.
Ik verwonder me over mijn vermogen om niet te stuiteren bij de gedachte dat er straks mensen komen kijken en luisteren naar mijn verhaal. Ik heb nog geen idee hoeveel mensen er zullen zijn en ook dit heb ik los kunnen laten.

“Hoe is je dat gelukt”, zouden mijn oplossingsgerichte collega’s direct vragen?

Het is me (onder andere) gelukt door mijn acteertalent: Onlangs raakte ik geïnspireerd tijdens het tv programma ‘Het perfecte plaatje’ waarin bekende Nederlanders zich ontpoppen tot ware fotografen. Marlijn Weerdenburg kreeg een opdracht waar zij zich totaal niet comfortabel in voelde. Ze had moeite met haar fotomodel en met de manier hoe ze met de moeilijke opdracht om moest gaan. Het was zo niet haar ding! Ze ging op zoek naar iets waar ze wel goed in was…. en dat was acteren! Ze transformeerde zichzelf tot fotograaf en vertelde letterlijk dat ze acteerde dat ze een geweldige fotograaf was en daardoor lukte het haar om de opdracht te volbrengen.

Vanaf dat moment wist ik het: Ik ging acteren dat ik niet zenuwachtig was voor de lezing. En dat is me dus heel goed gelukt (tjakka)!

Nu klinkt het wellicht dat ik de laatste week als actrice door het leven ben gegaan die niet meer zichzelf was maar het tegendeel is waar! Ik heb een enorme boost gekregen van het feit dat het me gelukt is om niet te stuiteren. Met een zeer gerust gevoel en een gezonde dosis zelfvertrouwen sta ik aan de vooravond van een ontzettend leuke uitdaging.

En natuurlijk, als ik morgen, 20 minuten op voorhand, mijn blouse en jasje aantrek, ontwaakt ook weer die actrice in mij. Maar dan diegene die geniet van ‘the spotlights’ en die geheel acteert als zichzelf:

– De Hetty die zichzelf kan en mag zijn met al haar ervaring, kennis en kunde
– De Hetty die haar missie uitdraagt namelijk: beter begrijpen van- en meer begrip voor AD(H)D.

Ik heb er echt ZO’N zin in!

Lees hier deel 2 van deze blog

Fijne groet,
Hetty
De AD(H)D ervaringsexpert

Mocht je een vraag hebben of wil je meer weten over mijn werkwijze, klik dan hier.