B-L-O-G 61: Focussen met apen en tomaten

BLOG 61

Er ligt een periode achter me van chaos en tekort aan focus. Ik had zoveel taken op mijn lijstje staan en tegelijk ook zoveel onbelangrijke zaken waar ik teveel tijd aan verloor.

• Teveel op mijn telefoon (bovenaan mijn to don’t lijstje)
• Teveel afgeleid als ik met slepende administratieve taken bezig was
• Ronddwalen in huis met het gevoel: wat ging ik ook alweer doen?

Afijn, van die weken die open en dicht gaan maar productief en efficiënt werken, ho maar. Over het ontevreden gevoel maar niet te spreken….

Goed, het was dus tijd voor iets-anders:

• Als iets werkt, doe er meer van
• Als iets niet werkt, stop ermee
• Als iets niet werkt, doe dan iets anders

En toen schoot me de old-school techniek van de Italiaan Francesco Cirillo te binnen. In de jaren ’80 had hij zo’n zelfde moment als ik: de to do’s vlogen hem om de oren en hij had behoorlijk last van zijn eigen chaos en afleiding. Kun je nagaan, er was nog nauwelijks afleiding van internet en smartphones, die waren toen nog niet uitgevonden…. gelukzak…..

Hij pakte een kookwekker uit zijn keuken en zette hem op 25 minuten. Vervolgens ging hij aan de slag met zijn taken. Na de 25 minuten zette hij de wekker op 10 minuten om even te rusten en zijn gedachten op iets anders te zetten (let op, hij had geen smartphone). En daarna ging hij weer verder met 25 minuten focus.

En dat werkte!

Briljant dat Francesco zijn idee begon te delen met anderen! Hoe cool is het dat hij zich ervan bewust was dat hij deze simpele techniek niet voor zichzelf moest houden. Zo wist hij meer dan 2 miljoen mensen te inspireren in de jaren die kwamen.

En dat ging ik dus ook proberen. En het werkte! Ik zette mijn apenkookwekker op 25 minuten, ik werkte gefocust met daarna 10 minuten pauze (kort op mijn telefoon en daarna een loopje naar de keuken of tuin).

Het lukte me om dit 4 x achter elkaar te doen. Mijn administratie lijstje slonk met de minuut. De tevredenheid groeide in rap tempo! En het had me veel minder moeite gekost dan ik me van te voren had kunnen bedenken.

• Het bracht rust met de wetenschap dat mijn wekkertje vanzelf af zou gaan; tussentijds de klok checken hoefde niet
• Het was helpend dat ik op tijd beloond zou worden met 10 minuten pauze; als ik in een hyperfocus schiet, kan ik 3 uur knallen en vervolgens volledig leeglopen in energie
• Het voelde als een wedstrijdje met mezelf: laat jij maar eens zien dat je je wél 25 minuten kunt focussen zonder afleiding

Ik werd enorm blij en tevreden van deze manier van werken en ik had nog energie over voor andere belangrijke zaken van die dag. Dat ga ik dus vaker doen, heb ik met mezelf afgesproken!

Daarom een hartelijk dankjewel aan Francesco Cirillo en de chaos die hem hielp om tot een oplossing te komen.

Ik ben benieuwd hoeveel overeenkomsten hij en ik zouden hebben…… In ieder geval 1 overeenkomst hebben we niet….. mijn kookwekker is een aapje. Dat van hem was een pomodoro tomaat. Niet voor niets dat hij deze manier van werken omdoopte tot de pomodoro techniek.

Pomodoro techniek….. echt, zo eenvoudig is starten en doorgaan in focus nog nooit geweest…. Ga het zeker eens proberen zou ik zeggen!

En maak je niet druk over de vorm van jouw kookwekker…. Als het werkt met een tomaat en een aapje…. Dan werkt het ook met die van jou!

Nieuwgierig naar mijn blog over viespeukerijtjes? Klik dan hier.

Fijne groet,
Hetty
De AD(H)D ervaringsexpert

Voor meer AD(H)D blogs, klik hier.

En als je me iets wil vragen of delen? Stuur me dan hier een bericht.