B-L-O-G 2: Ik doe mijn taken en neem mee…mijn ’to do’ lijstjes en mijn ADD

Als ik de afgelopen jaren iets geleerd heb, dan is het wel werken met lijstjes. Een goede vriendin vertelde waarom het werken met lijstjes zo fijn is; je rond steeds iets af en dat geeft rust.

Liever luisteren dan lezen? Klik dan hier

Toen ik op 25 jarige leeftijd bij mijn therapeut zat, kreeg ik de tip om met lijstjes te werken. Het zou helpen om hoofd en bijzaken te onderscheiden en het zou mij structuur geven in mijn volle hoofd. Maar omdat ik nog stevig in de ontkennende fase zat, werden lijstjes mijn grootste vijand. Het voelde als falen en mijn innerlijke criticus beaamde dat: “Zie je wel dat je het niet alleen kunt, wat kinderachtig om alles op lijstjes schrijven, en als je het lijstje kwijtraakt schiet je zeker in paniek?”.

Ik heb inmiddels een voelspriet ontwikkelt (een van de vele) die mij op het juiste moment vertelt dat een drukke dag een stuk aangenamer wordt als ik een lijstje afwerk; boodschappenlijstjes, takenlijstjes in het huishouden, lijstjes met dossiers die ik moet bijwerken, bel-lijstjes en ga zo maar door.

Als lijstjes expert laat ik er graag een hele theorie op los:

• Lijstjes zijn heerlijk! Je kunt er van alles opzetten, van grote klussen tot dat kleine boodschapje wat je steeds vergeet.
• Lijstjes zijn makkelijk! Je kunt het laten slingeren zodat andere gezinsleden precies weten wat jij allemaal uit hun handen neemt.
• Lijstjes luchten op! Wat klaar is, streep je af. Op naar de volgende taak.

Mocht je al met lijstjes werken, of wil je het proberen? Hier een aantal ludieke tips:
• Maak een lijstje met taakjes voor de komende 3 uur.
• Zet enkel taakjes op je lijstje waarvan je weet dat je ze afkrijgt in de gekozen tijd.
• Twijfel je of je het af gaat krijgen, streep 1 taakje weg.
• Kijk goed naar je lijstje en bepaal: wat je MOET, wat je KUNT en wat je WIL.
• Maak eens een lijstje met veel teveel taakjes. Kijk naar het moeten, kunnen, willen en wees streng voor jezelf. Selecteer enkel wat je NU ziet zitten.
• Zorg voor afwisselende taakjes.
• Zet er eens iets leuks op zoals een extraatje bij de boodschappen of een kopje thee op de bank.
• Maak van het afstrepen een ritueel, sta even stil bij de succesje: “Dit is klaar, weer een taakje minder, dat heb ik weer goed voor elkaar”.

Ik wens je veel succes, het schrijven van dit blog streep nu tevreden ik af!

Klaar voor mijn volgende blog over pilates?

Fijne groet,
Hetty
de AD(H)D ervaringsexpert

Overzicht van alle blogs