B-L-O-G 30: Ik ben op zoek naar tevredenheid neem ik mee…. Mijn uitstelgedrag en mijn AD(H)D….

Zo nu en dan bekruipt het me…… een ontevreden gevoel. Ik zit maar een beetje te lummelen op mijn telefoon en er komt niets uit mijn handen. Het is geen verveling, want dat is een uitgestorven vaardigheid. Het is een gevoel dat je niets bereikt hebt waarover je tevreden kunt zijn. Je zit vastgekleefd aan iets wat je gevoelsmatig nauwelijks iets oplevert.

Naast het ontevreden gevoel bekruipt me nog iets waar ik mee worstel als ik mijn leven leef op social-media….. uitstelgedrag….. en weet je, dat is nou typisch zo’n AD(H)D dingetje.
Tuurlijk, iedereen zal zichzelf hierin herkennen maar uitstelgedrag als kenmerk van AD(H)D is toch net iets anders als dingen voor je uit schuiven omdat je er ‘gewoon’ ff geen zin in hebt.

Ik schud even enkele oorzaken van uitstelgedrag uit mijn mouw:
– Hyperfocus: uitstelgedrag doordat je in een hyperfocus zit. Je kunt je niet losmaken van waar je eigenlijk mee wilt stoppen waardoor je niet in gang schiet voor de volgende klus
– Onoverzichtelijk: uitstelgedrag omdat je de klus niet overziet. Je weet niet hoe je er in hemelsnaam aan moet beginnen
– Te veel, te groot: uitstelgedrag door dat je lijstje zo groot is dat je niet weet waar je eerst moet beginnen
– Enkel presteren onder druk: uitstelgedrag omdat je enkel onder druk presteert waardoor je wacht tot het laatste moment. Uitstellen zodat je de klus kunt klaren met een stoot adrenaline.

Nu we enkele oorzaken van uitstelgedrag in kaart hebben, kunnen we zoeken naar wat helpend zou kunnen zijn:

– Hyperfocus: bij hyperfocus ontstaat er een enorme (onbewuste) intrinsieke motivatie vanuit het diepst van je vezels. Je hebt dus de mogelijkheid om je te motiveren voor iets! Het is dus de taak om op zoek te gaan wat je motivatie is om die andere, wel belangrijke klus te klaren, dit inzicht helpt je bij een volgende keer.
– Onoverzichtelijk: als ik een klus niet overzie, hak ik ‘m vaak in stukjes. Hierdoor worden het meerdere kleine klusjes maar het zijn wel kleinere haalbare klussen. Daarbij kan ik me dan ook afvragen of ik ze allemaal achter elkaar kan doen of niet.
– Teveel, te groot: als het lijstje te groot is, maak dan een nieuw lijstje. Zet enkel de taken erop die van belang zijn voor dat dagdeel en verscheur het ‘te lange’ lijstje. Vertrouw erop dat de andere klusjes nog eens terugkomen in je gedachten, op een ander geschikter moment.
– Enkel presteren onder druk: onder druk presteren kan soms heel fijn zijn omdat de creativiteit en de drang tot presteren dan eigenlijk heel laat op gang komt. Het lastige is dat je dat van te voren niet weet. Wat je kunt doen is vooraf een bewuste keuze maken voor het uitstellen: “Als ik wacht tot het laatste moment, dan doe ik het op adrenaline. Ik kan er ook voor kiezen om het nu te doen, dat kost me dan even wat meer moeite om op gang te komen en ik gun mezelf daar even wat tijd voor”.

Het mooie van bovenstaande is dat er een bewustwordingsproces op gang komt. Hierdoor besef je sneller waar je behoefte ligt, wat je motivatie is, waar je op vast loopt of waar je juist erg goed op gedijt.

Doe er je voordeel mee, bij mij helpt dit enorm….. en als het niet helpt, dan heb ik nog een laatste tip voor je….. deze pik ik rechtstreeks van mijn dochter:

“Mam, zeg eens heel boos tegen me dat ik mijn telefoon moet wegleggen en dat ik aan het werk moet gaan?”.

Zo is er tenminste ééntje die met een tevreden gevoel aan de slag gaat……

Hier een blog over mijn felgekleurde HUMMER

Fijne groet
Hetty
De AD(H)D ervaringsexpert

Nog meer lezen over AD(H)D?

Voor vragen over AD(H)D, trainingen of coaching, stel ze hier.