B-L-O-G 37: Ik heb vakantie en ik neem mee…..Ik verveel me en mijn AD(H)D…

Ik heb een weekje vakantie gehad. We waren gewoon thuis en ik merkte dat ik dat moeilijk vond. Natuurlijk is het heerlijk om niets te doen maar niets doen in je hoofd als ADHD-er of ADD-er, bestaat nou eenmaal niet.

Op dit soort momenten wil ik heel veel ondernemen en tegelijk wil ik rust en luiheid. Als ik dan rust neem blijven de ideeën en spinsels ronddwalen in mijn chaotische brein en daar word ik heel ongemakkelijk en onrustig van. Ik verveel me terwijl ik weet dat dat eigenlijk niet kan.

Ik krijg hier geregeld vragen over en ik zou willen dat ik er een kant en klare oplossing had. Die is er helaas niet omdat er meerdere wegen naar Rome zijn.

Dat neemt niet weg dat ik een paar strategieën deel die je op weg helpen in het zoeken naar een oplossing die passend is in jouw/jullie situatie:

Wat mij wel eens helpt is om te starten met de dag en zien wat er op mijn pad komt. Heerlijk klusjes doen, stap voor stap in mijn eigen chaos. Tijdens de vakantie of een zaterdag is dat een uitstekende manier om toch productief te zijn.

Aan het eind van de middag kijk ik terug op wat ik allemaal aangepakt heb en ik bedenk waar ik tevreden over ben. Zo geef ik mezelf een compliment dat het me toch gelukt is om bepaalde klusjes te doen. Een laadje op te ruimen, de was doen, een doos met spulletjes op zolder sorteren, van dit soort dingen.

Daarbij zorg ik ervoor dat ik op tijd begin met afronden zodat ik nog een fijne avond heb.

Bij kinderen kan dit ook heel erg fijn zijn. Gewoon de boel de boel laten tot een uurtje of vier in de middag. Steeds aan iets nieuws beginnen zonder druk van het moeten.

Je kunt ook kiezen voor taken die je zéker gedaan wilt hebben zoals het opruimen van de kinderkamer of het uitzoeken van de zomerkleding. Als je dit afwisselt iets gezelligers zoals een cake bakken of een uurtje naar de speeltuin, dan kijken jullie samen terug een geslaagde dag.

En vergeet niet om jezelf of je kind steeds opnieuw de vraag te stellen:

“Waar ben je zéker tevreden over?”

Ik sarcastisch? Ontdek het in mijn volgende blog!

 

Fijne groet,
Hetty
de AD(H)D ervaringsexpert

Smaakt dit naar meer? Hier mijn blogs!

En mocht je me iets willen vragen, dan kan dat hier.