B-L-O-G 50: ### target, zóóó smerig!

BLOG 50

Let op!!!! Dit blog gaat niet over AD(H)D. Ik schrijf het omdat ik me verzet tegen het ‘normaal’ vinden van online seksuele intimidatie en bedreiging…..

Dit blog heeft namelijk betrekking op jouw kind, buurmeisje, leerling.… En ik wil dat mijn generatie (45+) weet wat er online speelt. Want sommige dingen hielden we tot voorkort als onmogelijk… en helaas, het gaat soms veel verder dan je denkt!
.
Ik wist het al een tijdje. Het was een bespreekbaar onderwerp en ik maakte me geen zorgen. Ik zag dat deze jong volwassen vrouw precies wist hoe ze met de situatie moest dealen dus waarom zou ik me er dan mee bemoeien?
.
Totdat zij zich online openbaar uitsprak over wat er haar aangedaan wordt. Zo dapper van haar!
.
Het begint op Instagram. Een bepaalde groep mannen hebben een anoniem insta-account zonder volgers. Vervolgens verzamelen deze mannen zich in een groeps-chats of whatsappgroep.
Ze zoeken een meisje uit op Instagram en noemen dit hun ### target. Haar account-gegevens worden breed verspreid en gedeeld. Vervolgens gaan ze dit meisje allemaal bestoken met filmpjes waar ze in actie zijn met zichzelf en met foto’s van dit meisje (vul het zelf in)….
.
Daarbij sturen ze haar provocerende teksten afwisselend van intimidatie tot bedreiging. En ik kan je vertellen…. Dat gaat ver…. Heel ver!
.
Dat kan betekenen dat het meisje ditsoort berichten krijgt van 6 verschillende mannen in het tijdsbestek van een paar dagen. Ik ben er zwaar van onder de indruk
.
Dit fenomeen is destijds begonnen als wraakactie van mannen tegen hun ex-partners (“help jij mij even om het leven van mijn ex zuur te maken?”) maar wordt tegenwoordig ook gebruikt om willekeurige jonge vrouwen en meisjes lastig te vallen.

• Kun je het je voorstellen? Dat je dochter op een dag bij je komt met dit verhaal? Hoe reageer je dan? Wat kun je doen als ouder?
• Kun je het je voorstellen? Dat meisjes en jonge vrouwen dit niet durven te bespreken waardoor ze het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan?
• Kun je je voorstellen dat dit bijna als ‘normaal’ wordt gezien door jongeren onder elkaar omdat dit ‘zo vaak’ voorkomt? Dat deze mannen gezien worden als losers en zielige figuren terwijl het eigenlijk daders zijn.
• Kun je je voorstellen dat heel veel jongeren denken dat er toch niets aan gedaan kan worden omdat er geen bewijzen zijn….

.
Let wel, ik begrijp deze jongeren wel; Als je er op reageert, dan krijgen de losers wat ze willen. Als je het negeert, dan stopt het vanzelf wel.
.
Maar als steunend netwerk van deze jongeren moeten we ook de andere kant laten horen: Dit gedrag is strafbaar. Het valt onder grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en bedreiging.
.
Wij als volwassenen moeten laten weten dat dit niet normaal is, dat dit NOOIT als normaal gezien mag worden.
.
Weet daarom wat er kan spelen bij de kinderen en jongvolwassenen om je heen. Ga geregeld het gesprek aan over hun online wereld. Je kunt jong volwassenen niet naar het politiebureau slepen om aangifte te doen. Maar je kunt wel laten weten dat je er onvoorwaardelijk voor ze bent en dat je samen kunt kijken wat er wél mogelijk is om dit te stoppen.
.
Daarom vraag ik je om dit blog te delen en te verspreiden zodat er meer bekendheid komt over dit fenomeen. Laten we onze krachten bundelen!
.
Nuttige informatie of hulp kun je vinden op www.helpwanted.nl en www.meldknop.nl

 

Nieuwsgierig naar het volgende blog? Deze gaat over mijn tandenborstel….

Fijne groet,

Hetty

de AD(H)D ervaringsexpert

Ik heb nog een hele berg blogs voor je. Lees ze hier

Klik hier als je een vraag wilt stellen.