B-L-O-G 60: De geboorte van de EZEL

BLOG 60

Al die momenten dat ik mezelf voornam: Nooit meer uit het veld geslagen, nooit meer die enorme stress en rush door mijn lijf, nooit meer die overprikkeling, de vermoeidheid achteraf, de onzekerheid, de schaamte. Nooit meer overweldigd, nooit meer met mijn bek vol tanden, nooit meer bevriezen van angst, boosheid of frustratie. Dit nooit meer!

Ik had het al zo vaak geprobeerd en toch gebeurde het me nog steeds….. overprikkeling of overweldiging.

Ook die ene keer, zo’n 3 jaar geleden, in een vergadering met mijn toffe collega’s gezinscoaches en trainers. Ik had een uitzoekklusje gedaan en ik had desbetreffend thema vanuit alle perspectieven onderzocht en bekeken. En ik legde alles uit zodat we een beslissing konden nemen.

Een collega vroeg waarom ik het toch niet vanuit een ander perspectief wilde bekijken…. En toen gebeurde het… ik sloeg dicht en was totaal van de kaart. De vraag van mijn collega raakte een trigger. Het was een mix van iets van vroeger en de verwarring dat mijn collega me aansprak op iets wat ik al tot de bodem toe had uitgeplozen.

Na de vergadering reed ik naar een parkeerplaats in de buurt en ik brak. Jeetje wat kwam er een bagger los…. Zoveel tranen en emoties. En ik merkte boosheid naar die fijne collega die ik zo enorm hoog had zitten (en nog)…. Hoe kon dat? Ik herkende mijn collega totaal niet in de gedachten die ik op dat moment over haar had. Zij had de beste bedoeling met haar vraag en toch was ik overweldigd. Wat was er met me aan de hand…. En… nog belangrijker… hoe kon ik dealen met deze akelige gemoedstoestand? Er stond immers een nog gezinscoaching gepland binnen een kwartier.

Ik raapte mezelf bij elkaar en besloot dat ik er op een ander moment op terug zou komen. En ik besloot ook dat ik diezelfde dag nog een momentje van rust zou pakken om bij te komen van deze heftigheid want ik voelde wel dat het me enorm veel energie had gekost.

Dat momentje voor mezelf bleek heel waardevol te zijn. Met name de beslissing vooraf dat ik mezelf een momentje rust had beloofd. Het incasseren van de nasleep van deze overweldiging. Dat was wat ik voor elkaar had gekregen.

De rest is geschiedenis…. De i van incasseren verwerkte ik tot de EZEL van Hetty. Alsook de a van accepteren. Het accepteren van de emoties en gevoelens die er bovendrijven als je overprikkeld of overweldigd bent.

IA, dat zegt de EZEL…… incasseren en accepteren.
Want ‘dit nooit meer’ blijven roepen, is niet helpend. Je kunt overprikkeling of overweldiging niet geheel uitsluiten uit je leven. Wat je wel kunt doen is ervan leren om het te verminderen en een manier vinden om ermee om te gaan als het je toch overkomt.
En de EZEL van Hetty helpt je daarbij…. Stap voor stap….

De EZEL kun je gratis downloaden via https://adhdervaringsexpert.nl/de-ezel-van-hetty/

Liever meteen door naar het volgende blog? Dat kan hier.

Fijne groet,
Hetty Cornelis
De AD(H)D ervaringsexpert

Voor een volledig overzicht van blogs klik je hier.

Mocht je een vraag hebben over dit blog, laat het me dan hier weten.